donderdag 27 december 2012

Ik kom nog uit het stenen tijdperk


Ik kom nog uit het stenen tijdperk. Niets geen computer, sociale media. Bij binnenkomst kreeg de aspirant uitzendkracht een kaart en die werd ingevuld. Er werd een referentie nagetrokken en indien nodig een type test afgenomen. Op de kaart werd een aantal eigenschappen geschreven. Zo stond er op mijn inschrijfkaart : al veel ervaring voor haar leeftijd, leuk gekleed in Indianenlook. Daarna verdween de kaart in de kaartenbak. In de ene helft zaten de uitzendkrachten en in de andere helft de klanten. Heel overzichtelijk. Als er een aanvraag werd uitgezet dan ging dat per telefoon. Een bedrijf belde en vroeg om, ja je kan het niet voorstellen in deze tijd, 5 licht administratieve krachten. Als ze een Mavo opleiding hadden en konden archiveren dan was dat mooi meegenomen. Dan dook je de bak in en ging je zoeken. Je belde dan de kracht op met de woorden dat je een buitenkansje  had voor een paar maanden. Krachten hadden het namelijk voor het uitzoeken in de toen ruime arbeidsmarkt.

In die tijd moest je de baan nog echt verkopen. Daarna tuurde je eens op een salarisschema en bepaalde wat de kracht ging verdienen. Dat deed je, bij wijze van spreken x de maat van je schoen, en je had het klanten tarief. Zo is er heel veel geld verdiend. Je belde de klant en je gaf de namen door, klaar. Achter op de kaart van de klant schreef je naam van de uitzendkracht en op de kaart van de uitzendkracht de klant. Je typte wat uitzendbevestigingen en het was geregeld.

Uitbetaaldag was bij ons op donderdag. Tot 21.00 uur kon je, je werkbriefje inleveren. We hadden een bar waar de uitzendkrachten aan konden zitten. Er was drank en het stond blauw van de sigaretten rook. Kortom ze waren niet weg te krijgen. We betaalden “handmatig ” uit. Dat houdt in dat we ter plekke de salarissen berekenden. Als iemand 40 uur werkte was het vrij simpel maar als iemand parttime werkte werd de dag tabel van de belasting toegepast en moesten er heel wat formules op losgelaten worden. Het klinkt niet fris maar ik kan je vertellen klotsende oksels. Nou voor de gezelligheid dronk je ook een wijntje mee en na het werk mocht je nog de kas op maken. Kapot waren we. De administratie werd per koffer rondgebracht. 

Groeten,

Marion Broers
Senior Intercedente

Geen opmerkingen:

Een reactie posten